Liikuntalääkettä aamuin illoin

Oletko koskaan lukenut ottamasi lääkkeen pakkausselostetta? Jos selasit sitä ennen pillerin lääkkeen nauttimista, pisti pitkä lista haitallisia sivuvaikutuksia varmasti ainakin harkitsemaan kahdesti ennen nielaisua.

Kuten kaikki lääkkeet, liikuntalääkekin voi aiheuttaa sivuvaikutuksia. Niitä ilmenee ennemmin tai myöhemmin lähes jokaisella, joten kannustan sinua lukemaan seuraavan liikunnan annosteluohjeen ennen aloittamistasi.

Liikuntalääkkeelläkin on sivuvaikutuksensa

Yleiset sivuvaikutukset, joita ilmenee lähes yhdeksällä käyttäjällä 10:stä, ovat parempi vireys, energisyys, vatsan vilkkaampi toiminta, paremmat yöunet, aktiivisempi sukupuolielämä, parempi koettu hyvinvointi ja itsetunto. Melkein yhtä yleisiä sivuvaikutuksia ovat vähäisempi hengästyminen ja väsyminen, kolotusten sekä tuki- ja liikuntaelinvaivojen esiintyvyyden väheneminen, ruokahalun lisääntyminen ja verenpaineen, kolesterolin sekä veren sokeritasapainon normalisoituminen.

”Jos liikuntaa saisi pillerimuotoisena, saisi se välittömästi Nobelin

Antti Pihlakoski, Kansainvälisen ja Euroopan yleisurheiluliiton hallituksen jäsen

Jos Sinulla ilmenee joitakin seuraavista rakenteellisista sivuvaikutuksista, jatka lääkkeen käyttöä hymyssä suin: Painon putoaminen, kiinteytyminen, lihasmassan kasvu, luuston vahvistuminen ja ryhdin sekä lihastasapainon parantuminen. Myös seuraavat toiminnalliset muutokset ovat yleisiä: Kestävyyden, lihaskunnon, liikkuvuuden, tasapainon ja koordinaation parantuminen sekä vilkkaampi energiankulutus.

Lääkkeen pitkäaikaisvaikutuksina on todettu yleisesti myös seuraavia psyykkisiä vaikutuksia: Terveempi itsetunto, myönteisempi minäkuva, matalampi stressitaso, masennusoireiden ja ahdistuneisuuden kaikkoaminen sekä helpompi tunteiden ilmaiseminen ja matalampi riski sairastua masennukseen tai dementiaan. Eikä näiltä oppimiseen liittyviltäkään vaikutuksilta usein voida välttyä: Keskittymiskyvyn ja tarkkaavaisuuden parantuminen, parempi muisti ja hahmottamiskyky, tarkemmat aistitoiminnot sekä kehittyneempi kyky yhdistellä eri aistikanavista välittyvää informaatiota.

Pakkauksen sisältö ja muuta tietoa

Liikuntalääkepakkauksen sisältö voi vaihdella henkilön mieltymyksistä riippuen rauhallisesta luontoliikunnasta, aggressiiviseen kamppailuliikuntaan tai aistilliseen tanssitunnelmaan. Liikuntalääkkeen voi ottaa yksin, pareittain tai jopa isolla porukalla. Liikuntalääke sisältää raitista ulkoilmaa, tihenevää sydämen sykettä, pullistelevia lihaksia, mukavia mailapelejä, hikoilua ja hengästymistä, onnistumisen iloa, vetreämpää oloa sekä parempaa elämää – pidempään!

Liikuntalääkkeen annosteluohje

Liikuntalääkkeeksi voidaan laskea kaikki passiivisuudesta poikkeavat teot sohvan välttämisestä tavoitehakuiseen kuntoliikuntaan sekä urheiluun. Riittää, että nouset ylös tuolista ja lähdet liikkeelle. Liikuntalääkkeeksi soveltuvat hyvin jo arkiset hyötyliikuntaponnistukset, mutta sitäkin paremman vasteen saat toiminta- ja suorituskykyä kohentavalla kuntoliikunnalla. Aerobisella harjoittelulla parannetaan sydämen sekä verenkiertoelimistön, ja lihaskuntoharjoittelulla tuki- ja liikuntaelimistön hyvinvointia sekä kapasiteettia. Arkiliikuntalääkettä kannattaa käyttää pieninä annoksina päivittäin ja kuntoliikuntalääkettä sen vaikutuksia täydentämään vähintään 3 kertaa viikossa.

Liikuntalääkkeet voidaan ottaa kokonaisina tai osissa, jolloin puhutaan ns. pätkäliikunnasta. Liikuntalääkettä voidaan ottaa mihin vuorokauden aikaan tahansa, mutta tehokasta liikuntaa kannattaa välttää paria tuntia ennen nukkumaan menoa. Paras vaikutus saadaan, kun lääkettä nautitaan päivittäin tai lähes päivittäin 30-90 min annoksina tai 10-20 minuutin osiin (2-4 osaa) jaettuina.

Allergiat ja liikuntalääke

Jos olet allergisoitunut liikuntatunneille koulussa tai hiihdolle asepalveluksen aikana, niin ei huolta, voit silti oppia nauttimaan liikunnasta. Noudata tässä tapauksessa annosteluohjetta tarkasti. Älä ylitä kerta- tai viikkoannostusta edes innostuspäissäsi.

Liikuntalääke ja riippuvuus

Liikuntalääke voi aiheuttaa pieninäkin annoksina nautittuna riippuvuutta sekä hetkellistä euforian tunnetta. Se ei kuitenkaan ole vaarallista, mikäli noudatat annosteluohjetta ja lisäät lääkkeen määrää vähitellen. Lääkkeen vaikutus ei laimene, vaan itse asiassa tehostuu ajan myötä. Siksi saat suuremmalla annoskoolla myös paremman vasteen terveyteesi ja hyvinvointiisi.

Ateriointi ja liikuntalääkkeen nauttiminen

Älä käytä liikuntalääkettä heti raskaan aterian jälkeen. Voit kuitenkin ottaa pienen annoksen arkiliikuntalääkettä lähes välittömästi ruokailtuasi. Tehokkaamman kuntoliikuntalääkeannostuksen ja ruokailun välissä on hyvä pitää noin 1-2 tunnin tauko. Alkoholi ja liikuntalääke eivät sovi yhteen. Terveellinen ruoka ja juoma sen sijaan tehostavat liikuntalääkkeen vaikutuksia.

Lapset ja ikääntyvät sekä liikuntalääke

Lapset ja ikääntyneetkin voivat käyttää samaa liikuntalääkettä aikuisväestön kanssa. Lasten kohdalla leikki, ja ikääntyneiden osalta aktiivinen arki täyttävät parhaiten sopivan annostelun määritelmän.

Ajaminen liikuntalääkkeen vaikutuksen alaisena

Liikuntalääkettä voidaan käyttää mainiosti myös autoilun sekä erilaisten koneiden käytön yhteydessä. Samanaikaista autoilua, koneiden käyttöä sekä liikuntaa tulee kuitenkin välttää. Liikuntalääkkeen ottaminen voidaan kuitenkin ajoittaa tuloksekkaasti taukoihin, joita on hyvä pitää pidempää matkaa ajettaessa vähintään 1-1,5 tunnin välein. Optimaalisinta olisi kuitenkin nousta 30 min välein ainakin seisomaan tai hieman jaloittelemaan itseään lääkitäkseen.

Yliannostus

Yliannostustapauksissa saatat menettää kiinnostuksesi tai pahimmassa tapauksessa saada jopa rasitusvamman. Tällaisissa tapauksissa on syytä kääntyä lääkärin tai muun ammattihenkilön puoleen.

Liikuntalääkkeiden säilyttäminen

Liikuntalääkettä ei kannata säilyttää piilossa tai ulottumattomissa, vaan se kannattaa pistää niin lasten kuin kotieläintenkin ulottuville. Se säilyy niin huoneenlämmössä kuin suorassa auringonpaisteessakin. Sen voi jättää sateeseen eikä se mene miksikään pakkasessakaan. Yli 30 asteen helteessä tai pakkasessa kannattaa kuitenkin harkita lääkkeen nauttimista ilmastoiduissa sisätiloissa.

Ilon kautta!

t. Riku / Impulssi

Riku Aalto on Impulssi Valmennus Oy:n perustaja sekä elintapavalmentamisen ja personal trainingin uranuurtaja Suomessa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *