Elätkö arvojesi mukaista elämää?

Välillä on hyvä pysähtyä arvojensa äärelle. Niiden kirkastaminen konkretisoituu kysymällä itseltään kysymykset: Mikä on minulle tärkeää? Mitä arvostan eniten elämässäni? Ja millaisena ihmisenä haluan itseni muistettavan?

Arvojen kirkastaminen on tärkeää myös tavoitteita itselle asetettaessa. Kun tavoite on saumattomasti kosketuksissa henkilön arvojen kanssa, on sen toteutuminen sekä pysyvyys huomattavasti todennäköisempää ”pinnallisiin tavoitteisiin” verrattuna. Kun henkilö löytää yhteyden muutoskohteen sekä itselleen merkityksellisten asioiden välillä, kasvaa samalla myös motivaatio, sitoutuminen sekä taistelutahto tavoitteen eteen ponnistelemiseen.

Arvojen kirkastaminen helpottaa ennen kaikkea päätöksen tekoa valintatilanteissa. Kun arvot ovat kirkkaana mielessä, on helppoa päättää, mihin henkilö haluaa käyttää rajallista aikaansa ja minkä eteen hän on valmis ponnistelemaan.

Arvojen selkiyttäminen koskettaa elämän eri osa-alueita. Pohdinnan kohteena voivat olla pari- ja perhesuhteet, ystävät sekä läheiset, työ ja ura, itsensä kehittäminen ja henkilökohtainen kasvu, terveys ja fyysinen suorituskyky, vapaa-aika, harrastukset ja tekemisen mielekkyys sekä yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja henkisyys sekä hengellisyys. Vaikka tärkeät asiat saattavat löytyä spontaanistikin, on välillä syytä pysähtyä ja käyttää aikaa sekä ajatuksia varsinaiseen arvotyöskentelyynkin.

Valmentajan on syytä ymmärtää, etteivät hänen sekä asiakkaan arvot välttämättä kohtaa ollenkaan. Voikin olla niin, ettei liikunta, terveellinen ravitsemus sekä linjakas vartalo ole lainkaan merkityksellisiä asioita asiakkaan mielestä. Arvotyöskentely voi kuitenkin auttaa löytämään merkityksen hyvinvointiin panostamiselle. Jos asiakas kokee esimerkiksi vanhemmuuden sekä huolenpidon tärkeiksi arvoikseen, voi syy hyvinvointiin panostamiseen löytyä esimerkillisyyden kautta: Halu näyttää terveen ja hyvinvoivan vanhemman esimerkkiä lapselleen, voi olla riittävä motiivi elintapamuutokseen sitoutumiseen.

Arvojen kirkastaminen on hyvä alku. Se auttaa muistuttamaan itselle tärkeistä asioista. Hyvin usein on kuitenkin niin, että ihminen on etääntynyt arjessa arvoistaan. Hyvän elämän perustukset ovat siis kokeneet kolauksen kaiken kiireen ja hektisyyden keskellä. Seuraava vaihe onkin tarkastella sitä, kuinka hyvin kirkastamasi arvot toteutuvat elämässäsi juuri tällä hetkellä. Se onnistuu sujuvasti seuraavan arvoanalyysi –nimisen harjoituksen kautta.

  1. Vaihe: Kirjoita kehällä oleviin palloihin asioita, jotka kuvastavat Sinulle tärkeää arvoa tai asiaa. Voit täysin vapaasti määritellä sen, mikä on sinulle tärkeää. Kirjoita jokaiseen palloon yksi asia.
  2. Vaihe: Arvioi sen jälkeen asteikolla 1-10, kuinka tärkeänä pidät kutakin tekijää (1=ei lainkaan tärkeä; 10=erittäin tärkeä). Voit merkitä numeron lohkon sisälle.
  3. Vaihe: Arvioi sitten asteikolla 1-10, kuinka hyvin kyseinen arvo toteutuu elämässäsi tällä hetkellä (1=ei toteudu lainkaan, 10=toteutuu täydellisesti). Mitkä asiat tai arvot toteutuvat elämässäsi parhaiten? Mitkä puolestaan eivät toteudu niin hyvin kuin haluaisit?

Arvoanalyysi auttaa henkilöä kirkastamaan omat arvonsa, asettamaan niihin pohjautuvat tavoitteet sekä konkretisoimaan teot, joiden avulla voidaan kulkea kohti arvokasta, merkityksellistä ja hyvää elämää. Tehtävä auttaa myös hahmottamaan ne asiat, joiden vähentäminen tai joista luopuminen on paikallaan, jotta aikaa sekä huomiota voidaan käyttää itselle tärkeisiin asioihin. Muista, että se, johon keskität huomiotasi kasvaa. Huomio on rakkautta, joten kannattaa miettiä, mihin asioihin haluat sitä elämässäsi kohdistaa.

Lähde: Trainer4You Psyykkinen valmentaja –koulutus, Kohti muutosta (Anu Kangasniemi, Kati Kauravaara)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *