laptop, autumn, internet-4551026.jpg

Kysy (työ)elämän murroskohdissa: kuka olet?

(Työ)elämän murroskohtiin liittyy kriisejä ja epävarmuutta: mistä löydän sosiaalisen yhteisön eläkkeelle siirtymisen jälkeen? Millä tavalla isyysvapaa tai sairastuminen vaikuttavat työuraani? Olenko riittävän kyvykäs uusissa tehtävissä?

Viimeisin kysymys ja alanvaihto liittyvät omaan elämääni. Olen työmarkkinoilla uudisasukas ja tämä murroskohta on nostanut esiin identiteettiäni koskevan kysymyksen: kuka olet?

Parhaimmillaan kysymykseen vastaaminen on helppoa. Voin kuvitella kuinka 1950-luvun Pekka, Maaningan kylän ainut suutari vastasi empimättä kysymykseen. Oma työrooli oli selvä, ehkä jopa verenperintönä saatu. Ihmiset ja talot vaihtuivat, mutta pikilanka ja suutarin raspi eivät miehestä lähteneet. Haasteensa toki hänelläkin.

”Kysymykseen vastaaminen on itselle vaikeaa mm.
yleisen markkinahumun ja lukuisten työroolien tähden.”

Humu on markkinapaikkaan ja työhön liittyviä houkutuksia, lupauksia, tavoitteita ja rajattomuutta. ”Toteuta itseäsi”, sanotaan. Pää menee humussa pyörälle ja vaatii aikaa, että tavoitteiden kannalta merkittävät asiat löytyvät.

Työn ja työmarkkinoiden yksilökeskeisyys tuottaa myös identiteettiin liittyvää epävarmuutta. Työntekijältä ei odoteta yhden roolin, joukkueen maalintekijän tai puolustajan tehtävän täyttämistä. Yksilöltä odotetaan joustavuutta ja kompetenssia monessa eri tehtävässä ja roolissa – kokonaisvaltaista pelin ja tehtävien hallintaa.

Uudisasukas kuulee myös, kuinka markkinapaikan puheissa korostuu yksilön vapaus ja kilpailu. Näistä puhuisin myös sille Maaningan suutarille. Asiakkaat löytyvät kylän sijaan verkosta ja kylän ulkopuolelta. Ole rohkea, toteuta itseäsi, mutta muista asiakkaat ja kilpailijat.

”Tarvitset monipuolista ajattelukykyä, ainutlaatuisuutta ja kokonaisvaltaista kompetenssia.”

Humun, roolirykelmien ja kilpailun keskellä voi käydä niin, että uudisasukkaan koti on kohta kaikkialla, mutta ei kuitenkaan missään. Joustavuutta pyydettiin ja pyyntöön vastattiin. Ikävää oli se, että juuret irtosivat.

Nykypäivän työntekijän tulee omata moneen rooliin ja tehtävään taipuva identiteetti. Juuria ei kuitenkaan kannata unohtaa. Työntekijän ja murroskohtaa elävän uudisasukkaan on hyvä liittyä omiin unelmiin, arvoihin ja tavoitteisiin. Suosittelen siis kysymään aika ajoin ”kuka olet?”,  sillä päätöksiä on hyvä tehdä itsensä tuntien.

Liika ei kannata märehtiä. Sopivina annoksina tällainen ajatustyö tekee kuitenkin humun keskellä hyvää.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *